zondag 3 juli 2016

Versterk je wortels, bloei als nooit tevoren!


Be like a tree and let the dead leaves drop.
(Wees als een boom en laat de dode bladeren vallen)
-Rumi-Bomen, ze zijn zo prachtig om te zien. Heb je wel eens goed naar een boom gekeken? Heb je wel eens de stevige stam gevoeld, de harde schors aangeraakt? Wanneer ik in het bos wandel moet ik af en toe even een boom aanraken... en mijn vingertoppen over de bast laten glijden, op zulke momenten geniet ik intens van deze stevige sterke "jongens". Het is prachtig om in de winter hun wir-war aan  takken te aanschouwen, het felle jonge groen in het voorjaar te zien ontluiken, de mooie volle kruin te horen ruizen in de zomer en in de herfst het prachtige schouwspel van verkleurend blad naar beneden te zien dwarrelen. Het is fascinerend om te zien hoe een boom zich jaar in jaar uit staande houdt, groeit en bloeit en een periode van rust hanteert. Wij als mens kunnen daar een voorbeeld aannemen,meer leven in de "flow" van de natuur. 

De volgende metafoor wil ik graag met jullie delen, met o.a. dank aan Petra van. S.

Als we onszelf voor zouden stellen als een boom, dan vormt de stam onze basis. Je basis is gevormd in je jonge jaren en voor een groot deel bepalend hoe stevig je nu in het leven "staat". 
Heb je een fijne jeugd gehad dan zal je hoogstwaarschijnlijk een goede stevige basis hebben kunnen vormen, een stevige stam. 
Naast de stam vormt het wortelgestel ook een belangrijk onderdeel van een stevige basis. In mijn ogen wordt je wortelgestel deels gevormd door je opvoeding, je omgeving, maar ook door de ervaringen die je op doet en de lessen die je hieruit leert. 
Zoals bekend is, is dat wat een boom aan takken heeft, hetzelfde als wat hij aan wortels heeft verstopt onder de grond. In onze wortels ligt een schat aan informatie en kennis opgeslagen, informatie en kennis met betrekking tot ervaringen die wij hebben opgedaan, dingen die wij hebben geleerd. Dankzij deze informatie hebben wij de mogelijkheid tot groei en ontwikkeling wanneer wij de juiste "voedingstoffen" (positieve gedachten/mensen, lezen, studie, etc.) tot ons nemen. Hoe jouw basis ook is gevormd, met een stevig wortelgestel kun je jouw leven vormen naar jouw wensen. Een "geknakte" boom bezit zoveel overlevingsdrang dat het zich op meerdere plaatsen opnieuw ontspruit. Ook wij mensen bezitten een grote innerlijke kracht om door te gaan op de momenten dat het leven ons "knakt", geen eenvoudige opgave, maar weten dat er een grote kracht in je zit kan heel troostend zijn. De "stormen" van het leven doorsta met je een stam en een stevig wortelgestel! Net als bij de boom, zijn onze wortels de bron waarmee wij "voedsel" tot ons kunnen nemen, om te leven, te groeien en met al onze schoonheid te bloeien! Wees je bewust van het "voedsel" dat jij tot je neemt, hoe voedzaam is dit voor jouw wortelgestel?

Naarmate je ouder wordt vormt jouw boom steeds meer takken, je kunt ze zien als de jaren, maanden, weken en dagen van je leven. Dag in dag uit zit er groei in jouw takken, ieder met zijn eigen ervaringen, herinneringen en emoties. Er ontstaat een weelderige kroon van prachtige takken.

Een boom doorloopt op geheel eigen tempo de vier jaargetijden.
In de lente vormt het nieuwe knoppen en ontspruit het nieuwe blad. Een periode die wij als mens ook zouden kunnen gebruiken als een periode waarin wij nieuwe ideeën en plannen -beraamt in je rustperiode, de winter- uit kunnen gaan voeren. Zet de eerste stappen naar de realisatie van je nieuwe plannen, laat ze langzaam ontwikkelen en groeien. Voed ze met de kennis die je verzamelt.

In de zomer staat een boom volop in blad en ontwikkelt het zijn vruchten. Een prachtige gelegenheid om jouw eigen plannen nog verder te ontwikkelen, uit te voeren, de "vruchten" er van te plukken en te verspreiden of te delen met de mensen om je heen. Deze vruchtbare periode vormt een fijne energie boost in je wortelgestel, het bied je alle mogelijkheid om je wortelgestel van extra energie te voorzien. Zuig het in je op, hou het vast en bovenal.....geniet!!

In de herfst bereidt de boom zich voor om alles wat hij niet meer nodig heeft af te stoten. Het blad verdort, de zaden vallen en uit eindelijk gaat hij kaal de winter tegemoet.
De herfst is voor ons een mooie periode om terug te kijken op de gebeurtenissen van de afgelopen periode en daar waar nodig is te gaan snoeien in dat wat je niet meer nodig hebt. Wees niet bang om hier eventueel hulp bij te vragen. De boom ontvangt ook de hulp van de wind om zijn verdorde "last" los te laten. Jouw snoeiwerkzaamheden kunnen grote of kleine takken zijn, het is maar net op welk gebied jij het nodig vindt om te snoeien. Misschien heb je teveel spullen om je heen verzameld en wil je weer wat meer ruimte of ontdek je dat een bepaalde relatie niet langer goed voor je is. Op vele gebieden kan je snoeien zodat jij, en hierbij jouw leven, weer in balans komen. 
De bladeren die je in het voorjaar en de zomer hebt ontwikkeld kun je op twee manieren gebruiken. 
De positieve bladeren kun je verzamelen, dit worden je vruchten voor het volgende seizoen.
De negatieve bladeren kun je gaan gebruiken als compost, ze hebben je een les geleerd. Laat de negatieve bladeren maar goed rotten en haal er daarna de juiste voedingstoffen -kennis en geleerde lessen- uit zodat je hier verder op kunt groeien. 

Na de herfst periode volgt de winter, een periode waarin de boom volledig tot rust komt. 
Ook voor ons mensen een periode waarin wij tot rust mogen komen, neem hier je tijd voor. 
Overdenk het jaar, bekijk de lessen die je hebt geleerd. Voed jezelf goed met gezonde voeding en positieve gedachten, houd je lichaam gezond. Het is tevens een mooie periode om voorzichtig aan wat nieuwe "zaadjes" -ideeën of plannen-  te gaan zaaien, zodat het zich langzaam kan gaan nestelen. 
Jouw geleerde lessen en opgedane ervaringen zullen een vruchtbare bodem vormen voor nieuw "leven" dat zich kan gaan ontspruiten in de lente..... 

-Versterk je wortels, voed je ziel, groei en ontwikkel in jouw eigen kracht, bloei als nooit tevoren!-

Irene ♡


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dit blog wordt nog Zoveel Mooier met een reactie van jou! Dank je wel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...