woensdag 20 december 2017

Niet alles wat kan.... Moet.
'Nog zoveel te doen... in zo weinig tijd!'

Jawel, het is ons weer gelukt! We zitten met onze bips weer middenin de drukste maand van het jaar. De Sint is de deur weer uit, de kerstboom staat nu in de kamer geplant. Van Sinterklaas inkopen door naar van alles voor de kerst. Plannen maken wie we uitnodigen, waar we op visite gaan, wie we ontvangen en of we dit jaar kerstkaarten versturen en aan wie. Om dan over het kerstdiner nog maar even te zwijgen...

Zo'n maand vol "stresserigheid" kan voor behoorlijk wat onrust zorgen. Naast dat je het zelf zo druk hebt reageert je partner of gezin in sommige gevallen ook nog "anti-gezellig" op alle geplande bezoekjes en maaltijden. Je zou er toch spontaan je kerst-sok van in de wilgen hangen!? Je doet zo je best. Je probeert het allemaal tip top te organiseren zodat het dit jaar (weer) een gezellige kerst wordt.

Natuurlijk zijn er organisatorische talenten onder ons die alles op tijd en tip top voor elkaar hebben.. en daar geen enkele stress van lijken te hebben opgelopen. Ik verdenk hen ervan niet helemaal van deze wereld te zijn of in elk geval connecties met Harry Potter te hebben! 
Woorden die ik ietwat jaloers uit, omdat ik nu eenmaal niet zo'n stressbestendig organisatorisch kerst talent ben en daarin best wat hulp van Harry kan gebruiken ;-) Het woordje kerst brengt me al lichte hartkloppingen.. vooral als ik denk aan alles wat ik dan "moet". Ik ben niet zo'n ster in dingen "moeten" en al helemaal niet als het moet omdat het zo "hoort". Opstandige trekjes dienen zich dan plotseling bij me aan....

"Niet alles wat kan... moet."

Het is maar een heel klein zinnetje, een paar simpele woorden, maar jee wat schuilt daar een boodschap in zeg! Niet alles wat kan... moet. En zo is het maar net!
Omdat tante Bets de kerstpudding helemaal alleen op kan eten, wil het niet zeggen dat het moet. Omdat we er met kerst opgedoft bij kunnen zitten, wil dat niet zeggen dat het moet. Omdat we kerstkaarten kunnen versturen, wil het niet zeggen dat het moet. Omdat ome Kees flauwe kerst grappen kan maken, wil het niet zeggen dat hij dat ook altijd moet. Omdat we de hele familie kunnen bezoeken, betekent dat niet dat het ook moet.  

Voor mij persoonlijk heeft dat ene zinnetje er voor gezorgd dat ik de keuzes die ik maak, bewuster maak. In plaats van van alles te doen omdat ik het idee had dat het moest, kies ik vanuit de gedachte dat het mag. Dat betekent ook meteen dat ik bij mijn keuzes naar mijn eigen gevoel luister. Opstandige gevoelens horen niet bij een feestelijke gebeuren en zijn een uiting dat het ergens in mij niet goed voelt. Door naar mezelf te luisteren, door te beseffen dat niet alles wat kan.. moet, maak ik keuzes die beter bij mij passen en dat draagt bij aan de algemene feestvreugde. Want als ik goed in mijn vel zit, reageert mijn omgeving daar ook op... en dan kan iets wat bedoeld is om fijn en feestelijk te vieren ook echt gevierd worden! 

Bewuste keuzes verhoogt het vermogen om van de dingen die je wél doet, echt te genieten. Het verhoogt de kwaliteit van de aandacht die je aan de mensen en dingen om je heen geeft. 

Wees je bewust dat je altijd een keuze hebt. Dat wat je doet omdat het zo "hoort" niet per definitie zo hoeft  te blijven. Dat wanneer een traditie niet langer bij jou past, jij je eigen traditie kunt beginnen. 
Feestelijke dagen horen een feestje te zijn. Iets waar je naar uitkijkt en waar je oprecht van geniet! 
Zonder "stresserigheid" en een groot verlangen naar dat alles weer achter de rug is. Want dan gaat er ergens iets mis.  Een kerstfeest wordt zoveel mooier als je handelt naar wat voor jou fijn en belangrijk is. 

Liefs,

Irene ♡
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dit blog wordt nog Zoveel Mooier met een reactie van jou! Dank je wel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...