donderdag 8 juni 2017

Piekeren is als modder in een glas water...

"Muddy water is best cleared
bij leaving it alone."
- Allen Watts -Wanneer je in een glas water en modder blijft roeren, zal het water nooit helder worden. Door te stoppen met roeren en het water tot rust te laten komen, zakt het zand naar de bodem en wordt het water helder.

Kijk dat vind ik nu een mooi voorbeeld. Zo zou het er in ons hoofd ook uit kunnen zien als wij dag in dag uit door blijven piekeren over van alles en nog wat. Ons hoofd slipt op één dag vaak zo vol met allerlei gedachten. Afspraken die we niet moeten vergeten, dingen die gekocht moeten worden, klusjes die geklaard moeten, het eten dat op tijd op tafel moet staan, de vragen die we nog willen stellen, de lijstjes die we nog moeten schrijven en de onrust die we voelen en weg proberen te stoppen omdat dat we hier A geen tijd voor hebben en B liever niet bij stil willen staan. En dan zijn dit misschien nog maar de "kleine" dingen waar we ons hoofd op een dag mee vullen. Grote zorgen, zorgen voor dikke modder, modder dat het hoofd sterk vervuild. 

Binnen de kortste keren lijkt ons hoofd precies -of nog erger- op dat glas modderwater. 
Het is dan ook helemaal niet vreemd dat we ons vermoeid gaan voelen. Het rond laten draaien van de "modder" in je hoofd is een vermoeiende klus. Het kost een hoop energie en daarnaast behoorlijk wat tijd. Want de momenten dat je je piekeraar de modder in je hoofd rond laat roeren, kom je zelf bijna nergens aan toe. 

Wat als je nu eens zou stoppen met roeren?  Wat als je die piekeraar nu eens op een enkele reis naar de maan zou sturen? Jezelf toe zou staan je gepieker tot rust te laten komen, wat zou er dan gebeuren?

Wat er niet gebeurt is dat je problemen voor de zon verdwijnen, dat de klusjes voor je gedaan worden, dat het eten als vanzelf op tafel komt, dat je geen afspraak meer vergeet... 
Ons hoofd moeten we natuurlijk wel gewoon blijven gebruiken, maar zonder modder gaat dat een stuk eenvoudiger.

Wat er wel gebeurt als je je piekeren tot het minimum beperkt is dat er ruimte en (in)zicht ontstaat in je denken. Oplossingen voor problemen dienen zich makkelijker aan, je kunt de weg die je het beste kunt gaan beter zien. Je verspilt geen energie meer aan dingen waar je -door er over te piekeren- weinig tot geen invloed op hebt. Want piekeren heeft ons nog nooit ergens letterlijk gebracht. Een mooi uitspraak over piekeren is: 

'Piekeren is net als schommelen, je bent wel bezig maar komt nergens.'

Hoe doe je dat dan? Hoe stop je met het roeren in dat hoofd vol modder? 'Hoe breng je je gepieker tot rust?

 Schrijf het op! 

Om ruimte in je hoofd te krijgen helpt het om alles wat je niet wilt vergeten op te schrijven. Zo kun je het altijd nalezen, heb je het ergens genoteerd en hoef je dat niet allemaal in je hoofd te bewaren.
Ik gebruik hiervoor heel eenvoudig een schrift. Op de rechter pagina schrijf ik alles wat ik die dag/week wil doen. Op de linkerpagina noteer ik losse gedachten die ik niet wil vergeten. Zodra ik iets gedaan heb streep ik het door. Om de boel een beetje overzichtelijk te houden schrijf ik overgebleven taken / ideeën na een dag of 2 -3 op een nieuwe pagina op. 

Tevens kan het je helpen om je gedachten op te schrijven. Zeker als je voor bepaalde problemen staat.
Vragen die je bij het schrijven daarover kunnen helpen zijn bijvoorbeeld: 

- Wat is mijn probleem?
- Waarom pieker ik hier over?
- Wat kan er in het ergste geval gebeuren?
- Wat zou ik in het ergste geval kunnen doen?
- Kan ik er iets aan doen? Kan ik iets veranderen?
- Als een goede vriendin/vriend mij over dit probleem zou vertellen, wat zou ik haar/hem adviseren?


Ontspan 

Ik zou willen zeggen dat ontspanning bijna van levensbelang is. Misschien klinkt dit wat dramatisch, maar ik geloof dat ik hier een grote kern van waarheid in zit. We zijn het in deze tijd niet meer zo gewend en vliegen dagelijks van hort naar her. Pure ontspanning is zo belangrijk voor je lichaam, het geeft je lichaam de tijd om tot rust te komen. Goh, als ons lichaam toch eens een stem zou hebben. Ik geloof dat het mijne dan regelmatig van zich zou laten horen, zuchtend vrees ik ;).

Hoe ontspan jij het beste? Doe dat eens wat vaker en geniet er van. Je doet jezelf en je lichaam er zo'n plezier mee!

Ben je een beetje vergeten wat ontspannen is en kun je wel wat tips gebruiken?

Ontspannen is dat je tijd voor jezelf neemt en iets -of juist lekker even helemaal niets- doet wat je leuk vindt, waar je blij van wordt en waar je je even heerlijk door kunt ontspannen en opladen.

Dit werkt voor iedereen weer anders, maar je kunt hierbij o.a. denken aan:

- Een warm bad -of douche- nemen 
- Een mooi boek lezen
- Mediteren, ontspanningsoefeningen doen 
- Yoga of iets van sport waar jij door ontspant
- Wandelen in de natuur
- Mooie fietstocht in de natuur maken
- Muziek maken of luisteren
- Zingen
- Schrijven
- Creatief  bezig zijn zoals: schilderen, tekenen, beeldhouwen, kleien, etc. 

Positief denken 

Jezelf een andere, positievere manier van denken aanleren kan je ook helpen het piekeren te verminderen. Door de beren op de weg te veranderen in fladderende vlinders is jouw kijk op het probleem dat voor je ligt een stuk "lichter". Anders gaan denken is iets dat je dagelijks kunt oefenen en eerlijk is eerlijk het kost wat tijd voor dat je het onder de knie begint te krijgen. Maar het is meer dan waard, jij bent het meer dan waard, want ik kan je wel vertellen dat het je leven echt verandert. Het brengt je inzicht in hoe jij dagelijks denkt en wat jouw valkuilen zijn, waar jij de modder steeds vandaan sleept. 
Een mooie start van positiever gaan denken is dat je voordat je je dag begint 3 positieve dingen in je leven opnoemt. Herhaal dit iedere dag en schrijf in de avond 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. 
Dit helpt je om je dag positief te beginnen en ook weer positief en dankbaar af te sluiten. Je zult merken als je dit een poosje doet dat dit verandering in je denken brengt en in je leven. 

Het is zó de moeite waard om het uit te proberen! 
Laat de modder bezinken in je hoofd en ga voor helder water, als ik het -8 van de 10 keer kan ;)- kan jij het ook!


Irene ♡Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dit blog wordt nog Zoveel Mooier met een reactie van jou! Dank je wel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...