vrijdag 29 april 2016

Ja hoor, ik ben het weer eens kwijt...


- Be patient with yourself, nothing in nature blooms all year -
(Wees geduldig met jezelf, niets in de natuur bloeit het hele jaar)
 

Heeft iemand mijn -geduld- ergens zien liggen? Het is weer zo ver. Ik ben het weer eens kwijt!
Ik heb geen idee waar ik het nu weer heb achtergelaten, zal je net zien hé, op het moment dat ik het écht nodig heb, ben ik het kwijt! 'Geduld is een schone zaak' wordt er wel eens gezegd. Nou dat is het zeker, vooral als je het ergens laat liggen, want als je het niet gebruikt, kan het natuurlijk ook niet vies worden.... 'Duh!' (maar dat bedoelen ze er vast niet mee ;)

Hoewel ik van nature best een rustig en geduldig mens ben, zijn er soms van die momenten dat ik mijn geduld gewoon echt kwijt ben. Vaak is dat op het moment dat ik "lichtelijk" gefrustreerd raak van mezelf. Dan lijkt alles weer even traag te gaan, dan lijkt er geen (vooruit) gang in te zitten. Bijzonder frustrerend als je zelf best sneller wil, maar gewoon niet kan. Op het moment zou ik zelf bijvoorbeeld best een aantal grote stappen willen zetten in het overwinnen van mijn angsten en mij minder 'moe' willen voelen. Ik ben dat hele "gedoe" zat en verlang naar een minder gecompliceerd leven.

 - You can't rush something you want to last forever - 
( Je kan iets niet overhaasten wat je voor altijd wil laten duren.)

Je geduld kunnen bewaren is denk ik een van de moeilijkste dingen die er is, zeker als je iets héél graag wil, maar het de tijd er nog niet voor is.
Ieder jaar, zodra het eerste tere groen weer boven de kale koude grond uit "piept", roep ik het liefst 'Hoera het is lente!'. Maar vanaf dat moment is het nog een behoorlijk lange "zit" voor dat de lente echt begint. Er zijn jaren bij geweest dat ik daar behoorlijk ongeduldig en in een "dip" op heb zitten wachten. Totdat ik besefte dat de weg naar de lente toe ook iets moois te bieden had. Het laat ons de ontwikkeling zien van klein teer sprietje tot een prachtige bloem. De natuur wijst ons eigenlijk de weg. Het laat zich niet opjagen. Alles groeit en bloeit precies zoals het bedoeld is. Ieder op zijn of haar eigen tijd, in alle rust.

Ik besef dat ik mijn geduld moet blijven bewaren om tot iets te komen waar ik de rest van mijn leven plezier van heb.  Het biedt mij nu de mogelijkheid om aan mezelf te blijven werken, mijn fundament te versterken zodat ik steeds een stapje verder kan gaan. Wanneer ik dat ga overhaasten zal mijn fundament niet sterk worden, zal de basis zwak zijn en is de kans groter dat het weer "mis" zal gaan.

- Patience is also a form of action - 
(Geduld is ook een vorm van actie.)

Ongeduld wordt gevoed door een groot verlangen naar iets. Het verlangen is vaak zo groot dat dat eigenlijk nog het enige is waar we aan kunnen denken. We willen het het liefst snel, niet later.. maar Nu! We verliezen daarbij de weg, naar het stillen van dit verlangen, uit het oog. En het is nu juist de weg er naar toe die zo belangrijk is!
Op die weg liggen voor ons kansen en mogelijkheden om iets te ontdekken, te leren, te groeien en tot besef te komen. Het geeft ons de tijd om tot het beste te komen, om na te denken. En vooral dat nadenken en tot het beste komen is helemaal zo gek nog niet. Als ik even voor mezelf spreek, dan is het regelmatig juist heel goed geweest dat ik geduldig moest zijn. Ik heb daardoor toch andere en vaak wel betere keuzes gemaakt.

Geduld is dus niet zo zeer stilletjes afwachten wat er gebeuren gaat, maar biedt je de kans om actief het pad te volgen dat je uiteindelijk bij je doel brengt. Het geeft je de kans de weg er naar toe bewust te beleven. Dat maakt in mijn ogen het bereiken van je doel nog vele malen mooier. Het maakt je tot een "rijker" mens omdat je bewust bezig bent met het bereiken van je doel. Dat maakt het behalen van je doel zoveel mooier!
Het zou voor een topsporter ook niet leuk zijn als hij zijn doel in 1x zou halen, hier niet voor hoeft te "werken". Juist de weg er naar toe, hoe zwaar en moeilijk ook, geeft je uiteindelijk een trots en voldaan gevoel.

Als ik in 1 vingerknip mijn angsten overwonnen zou hebben, zou ik nooit geleerd hebben hoe sterk ik ben. Zou ik me veel minder in hebben kunnen leven in de angsten of problemen van een ander. Dan zou ik hoogstwaarschijnlijk ook nooit tot het schrijven van dit blog zijn gekomen.... en dat zou denk ik heel jammer zijn!

- Have patience. Everything is difficult before it is easy - (saadi)
(Heb geduld. Alles is moeilijk voor het makkelijk is.)

Op van die -flut met beren dagen- kan ik behoorlijk teleurgesteld zijn in mezelf. Het zijn vooral die dagen dat ik het geduld met mezelf verlies, want ik WIL wel.... maar het lukt dom weg niet. Dan baal ik dat alles zo langzaam lijkt te gaan, dat het zoveel moeite kost en mij zo moe maakt. Het is dan verrekte moeilijk om de moed erin te houden! Op zo'n dag besef ik me vaak niet, dat ik weer even op een bankje, langs mijn te bewandelende weg, ben neergestreken. Dat het even tijd is voor een pauze, tijd om te kijken naar de weg die ik AL wel heb afgelegd in plaats van mijn blik vooruit te houden op de weg die ik nog te gaan heb.....

Zodra dat besef "landt" zie ik in ene mijn geduld weer liggen. Gewoon zomaar recht voor mijn voeten!  Ik raap het op, kijk er naar en glimlach... Weet je? ' Morgen is er weer een dag ' fluister ik zacht terwijl ik mijn geduld weer in mijn zak steek.....

-With love and patience, nothing is impossible -
(Met liefde en geduld, is niets onmogelijk.)

Irene ♡

2 opmerkingen:

  1. Weer een zo'n herkenbare blog Irene, dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je reactie Petra! Geduld blijft een 'dingetje' hé!? Gelukkig is het voor velen een herkenbaar dingetje ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Dit blog wordt nog Zoveel Mooier met een reactie van jou! Dank je wel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...